Thema dagen

marjan-10-jaar

Ik organiseer Thema dagen, ook op verzoek. Dat kan bestaan uit lezingen en ook uit onderwerpen waar we op verschillende praktische manieren mee aan de slag gaan. Een thema die in de praktijk veel voorkomt is het innerlijke kind. Vind je het interessant, of wil je dat ik een lezing komt doen of doe. Kun je me bellen 076-5269356.

Innerlijke Kind Dag

Het Innerlijke Kind is een deel van jezelf. Ieder van ons draagt een Innerlijk Kind mee.

Het Innerlijke Kind is:

Het emotionele en gevoelige deel in jou dat er altijd al was, maar door allerlei situaties is onderdrukt en tot zwijgen is gebracht.

  • Het kleine kind in jou, dat geliefd wil worden, dat gekoesterd en verzorgd wil worden, maar door omstandigheden werd weggeduwd
  • Het spontane, vrolijke, onbevangen deel in jou dat opzij geduwd is en vervangen werd door goed en doordacht aangepast gedrag, serieus en doelgericht
  • Het creatieve, unieke deel in jou dat geleerd heeft gestructureerd en georganiseerd te werk te gaan, en dat sindsdien niet meer vrijuit kan bewegen
  • Het deel in jou dat soms zo pijnlijk aan de oppervlakte komt, je verdrietig, bezorgd en bang maakt, waarvan je niet weet hoe je er mee om moet gaan, waardoor je het negeert en ontkent.

In je kinderjaren maak je van alles mee, je doet allerlei indrukken op, soms te veel en te heftige indrukken die je als kind niet of amper kunt verwerken.

Dit kunnen ervaringen van liefde en aandacht zijn, maar ook ervaringen van onrecht, verlating, woede, verdriet en pijn, vaak sterke emoties. Een stukje van die emotie of ervaring blijft onverwerkt en blijf je met je meedragen als een beeld met een gevoel wat daar als kind bij gevoeld werd…bijv. ik mag er niet zijn, ik moet het alleen doen, ik ben niet om van te houden, ik moet het steeds beter doen, ik ben dom. Deze overtuigingen zijn ontstaan in een tijd waarin je als kind de situatie waarin je zat niet kon begrijpen. Deze overtuigingen dragen we als volwassene nog met ons mee en zij zullen van tijd tot tijd aangeraakt worden door ervaringen in het NU.  Je voelt je reactie als het kind van toen, want dat kind van toen verlangd er naar om alsnog gezien en gehoord te worden. Wij hebben echter geleerd om ons volwassen te gedragen, sociaal, verantwoordelijk en aangepast en duwen het Innerlijk Kind, ‘het kind van toen’ dus weer snel weg.

Maar het Innerlijke Kind gedraagt zich naar gelang haar leeftijd en gaat dwars door al de aangepaste gedragingen heen. Hierdoor kunnen we van streek raken met alle mogelijke gevolgen van dien.

De Innerlijke Kind Dag is voor iedereen die op een zachte, mooie manier het Innerlijke Kind wil koesteren, voeden en helen.

Om het Innerlijke Kind te kunnen helen is het nodig om er contact mee te maken. Dat is soms moeilijk omdat het Innerlijke Kind zo gekwetst en verwaarloosd is, boos of verdrietig, waardoor het liever ver weg blijft.

Tijdens de Innerlijke Kind Dag zul je in staat zijn op een liefdevolle zachte manier contact te maken met je Innerlijke Kind. Hierdoor kun je ernaar kijken en zul je zien welke behoefte er is. Je kunt nu als volwassene je Innerlijke Kind alsnog geven wat ze te kort kwam, waardoor je de situaties uit het verleden leert verwerken en leer je vanuit je volwassenheid dat stuk in jezelf te plaatsen en de ruimte te geven die het toekomt. Daardoor ontstaat rust en ontspanning waardoor onbestemde gevoelens en gedachten afnemen en verdwijnen. Je krijgt zo werkelijk grip op je eigen leven en functioneren.